RD - ploché střechy


Stavět levně chce každý, ale jen málokdo to dokáže.

Z hlediska pořizovacích i provozních nákladů jsou ploché střechy optimálním řešením, což je zejména v souvislosti s úsilím o úspory tepla stále častěji publikováno. Často jsou však tyto střechy objektem předsudků, že ploché střechy zatékají, což platilo v dobách, kdy v důsledku nedokonalých materiálů a chyb z přehnané produktivity zatékaly skoro všechny střechy. Málokdo však ví, že oproti vodotěsné (bazénové) krytině plochých střech, na půdu s taškovou sedlovou střechou bez přidané hydroizolace vítr nafouká i půlmetrové sněhové závěje, o dešti nemluvě.
I dnes ještě některé stavební firmy dokáží osadit střešní vtoky na vyvýšená místa střechy, ale to už je na Vašem architektovi, aby jim v tom dokázal zabránit. My to umíme.

RD Rosice u Brna

Svahový rodinný dům 5+kk s jídelnou, spižírnou, dvěma šatnami, dvěma koupelnami, prádelnou/sušárnou, dílnou, skladem, samostatným vnějším sklepem, samostatnou dvojgaráží a volnými odstavnými stáními. Plynový kondenzační kotel, vytápění podlahové.
Stručně: Dům je vsazený do skalního svahu. Obývací pokoj s krbem tvoří jeden velkoprostor s jídelnou a kuchyní, pokoj i jídelna jsou prosklenými stěnami propojeny s keramickou terasou, částečně pod pergolou. Další terasa je v patře, společná pro dva identické dětské pokoje, rohovými okny orientované k jihu. Ložnice má výhled francouzským oknem i z postele přímo do zeleně zahrady.
Autorka článku o tomto domě "Cesta z města za estetikou" v časopisu Dům a zahrada výstižně přirovnala jeho architekturu k pootočené Rubikově kostce. Spád ploché střechy tak odvádí všechnu srážkovou vodu do rohu mimo prostor domu, kde je teprve vnitřkem samostatného trojúhelníkového pilíře svedena do podzemní dešťové kanalizace. Jen málokterý dům má střechu bezpečnější.
Studie 2002, projekt 2003, kolaudace 2006. Zastavěná plocha (bez teras, samostatného sklípku a garáže) 168 m2.