Rekonstrukce - změny staveb


Stavět levně chce každý, ale jen málokdo to dokáže.

Přestavby, přístavby, nástavby, sklepní i půdní vestavby.
K úpravám existujících budov vždy přistupujeme tak, že ze starého vzniká nové. To se částečně týká i památkově chráněných domů, domů v památkových zónách, nebo i domů bez jakékoli ochrany, avšak se zajímavými historickými prvky, kde zdůrazníme historické kvality stavby, ale dispozičně i konstrukcí a vybavením obnovovaných nebo přistavovaných částí poskytujeme uživatelům soudobý technický i architektonický komfort. A u staveb bez historicky hodnotných prvků se vlastníci často nestačí divit, jakou úplně novou architekturu a jaké uživatelské pohodlí z jejich nezajímavého, obyčejného domu, umíme vytvořit.

Změna RD na penzión v Olomouci

Přestavba, přístavba a nástavba koncového řadového RD na penzión s 16 lůžky, restaurací, soláriem, garážemi a výtahem.
Stručně: Prvorepublikový podsklepený dům se 2 NP je doplněný půdní vestavbou a nástavbou ubytovacích prostor, „vznášející se“ štítovou přístavbou vstupu, recepce a soc. zařízení a zahradní přístavbou garáží a restaurace. Architektura je založena na kontrastu těžkých hmot výchozí stavby s lehce působícími techno přístavbami.
Studie 2000, projekt 2001. Zastavěná plocha (bez teras) 237,18 m2.

Zateplení a nástavba funkcionalistického BD z roku 1933 v Brně

Zateplení dvorní a uliční fasády vč. výměny oken, náhrada výtahu bez kabinových dveří novým s posuvnými vč. prodloužení o 2 stanice do 7.NP a nástavba bytu investora s obytnou terasou.
Stručně: Výchozí podsklepený řadový bytový dům se 6 NP z r. 1933 se 13 původními b.j. a 14. bytem z r. 2003, získaným z původní sušárny a půdní vestavby v 6.NP; projekt jiného architekta. Výchozí výtahová kabina neměla dveře a zajížděla pouze do 5.NP. Původní stavitel-investor-uživatel Ing. Bohumil Šperling byl dědeček současných majitelů, kteří chtěli dům nejen modernizovat a nadstavět, ale i zdůraznit jeho funkcionalistický charakter. Architektonicky jde o obohacení střešní krajiny jednoduše čitelnými minimalistickými tvary s pochůzími terasami. Horizontálně členěné zábradlí má průhledné bezpečnostní výplně, umožňující uplatnění popínavek, jak je známe ze zelených střešních teras v architektonicky zajímavém zahraničí. Barevnost fasád po zateplení byla pečlivě prověřena a vybrána z variant digitálního 3D modelu. K rozčlenění souvislé plochy převýšení výtahové šachty je použito kruhové logo pro připomenutí původního investora a stavitele Bohumila Šperlinga.
Studie 2012, projekt 2015, kolaudace 2016.
Viz též článek v časopisu Stavitel 03/2017.

Půdní vestavba secesního BD v Brně, Staré Brno

Dva půdní byty 4+KK a 3+KK vč. vestavby výtahu do řadového podsklepeného BD s výchozími 5 NP. Vlastní plynový kondenzační turbokotel v každém bytě, vytápění radiátory.
Stručně: Vestavba obytného 6-7. NP s vytvořením obytných teras do vnitrobloku, nástavbou schodiště a vestavbou výtahu. Byt A 144,5 m2 + terasy 12,63 m2, byt B 146,9 m2 + terasy 12,5 m2. Koupelny s vanou i sprchovým koutem, WC s umývátky samostatně. Do památkově chráněné secesní architektury v uliční fasádě nebylo vůbec zasahováno, i malá jednoduše zasklená půdní okna uprostřed secesního dekoru výrazných vikýřů zůstala díky originálnímu vnitřnímu termoizolačnímu doplnění funkční a netknutá. Prosvětlení půdních bytů je z uliční strany zajištěno světlovody a střešními okny s výhledy na Starobrněnský klášter, z dvorní strany v 7.NP dalšími střešními okny a v 6.NP velkými prosklenými stěnami na nově vytvořené terasy, doplňující luxus velkých místností o možnost posezení pod pergolou, výhledy na Špilberk.
Studie 2006, prováděcí projekt 2008, kolaudace 2009. Zastavěná plocha vč. teras 424,6 m2.

Půdní vestavba BD v Brně, Králově Poli

Dva půdní byty 4+KK a 3+KK koncového řadového podsklepeného BD s výchozími 4 NP. Vlastní plynový kondenzační turbokotel v každém bytě, vytápění radiátory a konvektory.
Stručně: Vestavba obytného 5. NP s vytvořením 6 velkých balkónů; byt A 90,3 m² + 2 balkóny 4,4 m², byt B 126,3 m² + 4 balkóny 12,1 m². Koupelny s vanou i sprchovým koutem, WC s umývátky samostatně. Výhledy do dálky i do zeleně přilehlého parku a vnitrobloku přes velké prosklené stěny s dveřmi na balkóny. Architektura kontrastu celý dům přiblížila úrovni zdařilé novější okolní výstavby.
Studie 2005, prováděcí projekt 2005, kolaudace 2006. Zastavěná plocha vč. balkónů 296,8 m2.

Nástavba BD v Brně, Líšni

Stránka je ve výstavbě, fotogalerie je přístupná.

Přestavba a nástavba RD v Brně - Židenicích

Stránka je ve výstavbě, fotogalerie je přístupná.

Přestavba a nástavba RD v Rosicích u Brna

Stránka je ve výstavbě.

Přestavba a přístavba RD v Brně - Pisárkách

Stránka je ve výstavbě, fotogalerie je přístupná.

Nástavba a přístavba komerčního objektu v Brně - Černých Polích

Stránka je ve výstavbě, fotogalerie je přístupná.